in

Бунт околу видео играта во која играчите можат да го испратат Хитлер во рај или пекол! [ВИДЕО]

Мобилната игра, која им овозможува на корисниците да ги осудат познатите историски личности, предизвика големо незадоволство кај еврејските организации во Австралија.

Бунтот се појави особено поради фактот што го содржи ликот на Адолф Хитлер, кого играчите можат да го „испратат во рајот или пеколот“. Исто така, беа прикажани многу вознемирувачки сцени од историјата. На едниот е прикажан нацистички водач пред затвореник во концентрационен логор.

„Тој затвори и уби милиони луѓе во концентрациони логори“, се наведува под едната слика, додека на другата е прикажано бебе со руса коса и очи, кое го чува во воздухот.

Двир Абрамович, претседател на Комисијата за анти-клевета, повика на итно отстранување на играта.

“Верував дека злоупотребата на холокаустот не може да стане повулгарна, но оваа одвратна игра докажа дека достигнавме ново дно. Нема ништо смешно или зачудувачко чудовиште како Хитлер, кој е одговорен за убиството на шест милиони Евреи, вклучително и 1,5 милиони деца.“, Наведува тој за„ Дејли Меил Австралија.

Според германскиот РТЛ, еврејските групи доставиле барање до Apple и Google оваа игра веднаш да биде забранета во нивните „продавници“.

Како што е наведено, станува збор за игра што е популарен жанр за релаксација, а станува збор за играчот што всушност го претставува Бог, односно високиот морален авторитет и одлучува дали некој ќе биде казнет со вечна осуда за своите постапки или награден за добро однесување со одење во рајот.

Освен Хитлер, во играта може да се најдат личности како Клеопатра, Јулиј Цезар и Сталин.

Игра “Судниот ден – Божји ангел – рај или пекол?” развиена од Matchingham Games и преземена повеќе од милион пати.

Издавачот на играта, по силната реакција на јавноста, објави дека Хитлер ќе биде отстранет од оваа видео игра.

Играта во продавницата „Google Play“ сè уште постои, сепак, не може да се препознае ниту една историска фигура на промо-сликите.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote