in ,

СлаткоСлатко УбавоУбаво

2 ПРАВИЛА ОД ГРАДИНАРИ ЗА ДОБАР РОД НА ДОМАТИ: Обрнете внимание на ова ако сакате сочни и здрави производи!

Прашајте кој било градинар што е тајната на добар вид домат и тие ќе ви кажат: во правилно и редовно ѓубрење

 

Нема добар принос ако почвата и растението не се хранат редовно и правилно. Доматот е едно од оние растенија што извлекува сè што може од земјата. Потребни им се многу минерали за да го одржат стеблото зелено и силно, а овошјето сочно и здраво. Затоа, градинарите прават една голема грешка: тие ги оплодуваат доматите со она што го добиваат и кога ќе пристигнат. Но, поентата е дека доматите бараат умереност!

 

Доматите бараат плодна почва, не премногу ѓубриво. Затоа, задолжително е да се подобри квалитетот на почвата во која садите домати.

 

Кога да се ѓубри доматот?

 

Доматите треба да се ѓубраат само 2 пати во текот на сезоната: по садењето и непосредно пред плодот.

 

Најголемата грешка што ја прават градинарите е да стават ѓубриво во дупката во која треба да го стават расадот од домат. Но, тоа може да го оштети коренот на растението, затоа не се препорачува.

 

Најдобро би било да се подготви почвата еден месец пред садењето. Измешајте ѓубриво, измешајте органско ѓубриво, што било, но никогаш не ставајте ѓубриво директно до растението веднаш за време на садењето.

 

Кое ѓубриво е најдобро за садење домати?

 

Секој градинар има свое омилено ѓубриво, но предлогот е да се користи едно со комбинација на азот, фосфор и калиум. Исто така, би било добро тоа ѓубриво да содржи и калциум и магнезиум.

 

Пред садење, нахранете ја почвата со ѓубриво со висок степен на азот.

Кога ќе видите дека доматот се подготвува за првите плодови, посипете ѓубриво со висока содржина на калциум и фосфор околу него. Ова ќе му помогне на овошјето да биде силно, здраво и сочно.

 

ЗАБЕЛЕШКА: За да обезбедите калциум во доматот, задолжително ставете мелени лушпи од јајца околу стеблото, но и во земјата. Ќе го замените магнезиумот ако додадете сол Epsom во почвата околу доматите.

 

СОВЕТ +: Ѓубриво направено дома е она што содржи раствор од коприва и гавез. Се прави со натопување на стеблата и лисјата на коприва и гавез во 10 литри вода, покривање и оставање 21 ден. После тоа, течноста се разредува и со тоа доматот се полева со широк лак околу стеблото (во спротивно ќе го оштети коренот).

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote