in ,

3 вида солени топчиња од една вкусна смеса: Совршено празнично мезе!

Комбинацијата на пилешки вкусови и внимателно одбран зеленчук – полн погодок

Состојки:

  • 600-700 гр компири,
  • 300 гр пилешко филе,
  • мала главица кромид или 1 праз,
  • 2 кисели краставички,
  • 2 лажици мајонез,
  • 4 лажици кисела павлака,
  • малку сол и бибер по вкус,
  • малку сецкан магдонос.

За декорација:

  • 1 варен морков,
  • 1 магданос,
  • 2 лажици рендено цвекло.

Подготовка:

Ставете компири, моркови и месо да се готват заедно и варете две јајца одделно. Во поголем сад наредете кисели краставички и варени јајца, па додадете го исечканиот кромид. Потоа додадете уредно варен компир, сецкано варено месо, малку магдонос, мајонез и павлака. Додадете сол и бибер по вкус. Најдобро е да ја ставите смесата во фрижидер еден час за да се стегне.

Од изладената смеса направете топчиња. За портокали, наредете варени моркови и превртете ги топчињата во нив, за зелените користете сецкан магдонос и за виолетовата рендана варена цвекло.

Ако сакате, топчињата можете да ги превртите во тост сусам, лен или други зачини по ваша желба и ќе добиете вкусни топчиња во уште повеќе бои.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote