in ,

5 ГОВОРНИ ЈАЗИЧННИ ЧИНОВИ НА ИЗВИНУВАЊЕ

Извинувањето е нешто што не е лесно за секого, но што кога доаѓа секој на ред, односно сите понекогаш правиме грешки или случајно повредиме некого. Она што не прави поразлични е начинот на кој се извинуваме на некого и што всушност сакаме да го постигнеме со тоа извинување. Треба да се биде свесен за влијанието што го има извинувањето врз некого, и во тој контекст, психолозите укажуваат на 5-те таканаречени јазици на извинување.

Изразувајќи жалење

Ова е можеби најосновната форма на извинување, во која едноставно го потенцираме фактот дека жалиме за она што се случи. Лесно е да се каже извини или жал ми е, но ако тие зборови останат неискажани, последиците можат да бидат многу полоши, па затоа понекогаш е потребно само да се проголта гордоста и да се изговорат.

Преземање одговорност

Ако го земеме горенаведениот вид извинување како најосновен и како прв чекор, тогаш ова може да биде втор чекор. Извинувањето тука не подразбира само жалење за она што се случи, туку и дополнителен степен на одговорност во форма на зборовите дека сум виновен или не бев во право.

Желбата да се подобри односот

Тука, фокусот не е само на изразување жалење, туку и изнаоѓање начини да се поправи направената неправда и желбата да се надомести другата страна. Тоа е желба да се вратиме во државата пред да се случи она за што се извинуваме и каде што ќе покажеме дека доволно се грижиме за таа врска. Често се работи за физички предмет, а не само за ситуација.

Искрено покајување

Кога сме свесни дека сме направиле нешто погрешно и сакаме да промениме за да не повториме таква грешка, тоа е овој вид извинување и претставува подлабоко ниво на свест. Оваа желба ја поттикнува искреноста и отвореноста, без кои е невозможно да се иницираат промени во вистинската насока.

Барање прошка

Можеби е доволно за вас само да ја известите другата страна дека ви е жал за она што се случи, а можеби сè уште барате некакво простување за тоа. Во тој случај, тешко е да се продолжи понатаму ако другата страна не каже што очекуваме, а тоа честопати потребно е време.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote