in ,

СлаткоСлатко

5 РАБОТИ ЗА КОИ НА НИКОЈ НЕ СЕ КАЖУВА: Во овие ситуации тишината е злато!

Дали некогаш сте имале чувство дека сте зборувале за нешто многу, а тоа завршило неуспешно? Мудрите луѓе советуваат дека некои работи за себе не се откриваат никому, туку треба да се чуваат како скапоцена тајна. И има добри причини за тоа.

Кога сте среќни, сакате целиот свет да знае за тоа. Сепак, среќата, како што знаете, расте само во тишина, далеку од завидливите очи. Не е ни чудо што постои една руска изрека: „Ќе останете без она со што се фалите“. Покрај среќата, има и други работи во животот за кои подобро е да молчите.

 

1. Долгорочни планови

Се разбира, не се работи за намера да се купи фустан или да се оди во кино, туку за некои поголеми работи. Плановите, особено далекусежните, не се вредни за спомнување додека не добијат некои реални карактеристики, а уште подобро – додека не се реализираат. Постојат неколку причини за таквите мерки на претпазливост: прво, честопати плановите се само идеи кои лесно умираат под притисокот на странската критика и скептицизам, и второ, штом ќе добиете одобрение, веројатно ќе ги спроведете со помала ревност.

2. Не се фалете колку заработувате

Секогаш запомнете дека ако се пофалите со нешто, ќе останете без него!

3. Не зборувајте за вашите успеси

Прекрасно е да се гордееш со себе, но ако постојано зборуваш за својот успех, можеш да создадеш впечаток на егоцентрична и донекаде нарцисоидна личност. Може да предизвикате и негативни емоции и енергија кај другите, што може лошо да влијае на вас. Зборувајте за вашите достигнувања, но со доза на умереност и без фалење.

 

4. Не спомнувајте добри дела

Некои предизвици се видливи за други, некои не. Мудреците велат дека некои луѓе добиваат предизвици и кога се справуваат со нив добиваат награди и пофалби. Сепак, има и предизвици кои се случуваат во една личност и никој не знае за нив.

Затоа, кога сте направиле нешто храбро со кое би сакале да се пофалите, чувајте го за себе. До вас можеби е човек кој имал многу тешки борби во животот и ги добил, но тој не зборува за тоа.

5. Избегнувајте ја приказната за кавги и конфликти

Ако се расправате со некого, било да е тоа пријател, семејство, партнер, не кажувајте никому детално за конфликтот. на овој начин можете само да го продлабочите конфликтот и да направите негативните емоции уште повеќе да се разгорат. наместо тоа, почекајте времето да го направи своето, а потоа преминете на простување и помирување, ако вреди.

Како ви се допаѓа?

1 поен
Upvote Downvote