in , ,

Што?Што? ТаженТажен

5 ЗНАЦИ ДЕКА РАБОТАТА ВИ ОСТАВА ТОКСИЧНИ ПОСЛЕДИЦИ: Доколку ги забележите овие сигнали, веднаш размислете да ја промените!

Ако постојано се прашувате кога е време да најдам нова работа, тогаш тоа време е веќе дојдено! Ако ги препознаете овие 5 знаци на токсично работно место, време е да побарате нов работодавец!

Многумина од нас се чувствуваат преоптоварени по долгата работна недела и честопати посакуваат да ја напуштат работата, но каде е границата помеѓу типичната работа и онаа што негативно влијае на менталното здравје? Токсични работни места постојат во сите области и може лесно да се оправдаат додека работите на нив, но има многу предупредувачки знаци дека вашето работно место ви штети. Ако ги препознаете овие 5 знаци, размислете да барате нова компанија, каде што вашиот труд, знаење, посветеност и идеи ќе бидат ценети и соодветно платени:

 

1. Нереални очекувања од менаџментот

Сите знаеме дека компаниите имаат практика да ангажираат што е можно помалку луѓе за да ја завршат работата. Затоа често се случува во осумчасовен работен ден намерно да се стават 10 до 12 часа работа. Знајте дека ова не се добри менаџери или добри деловни практики! Ако вашиот претпоставен ве обвинува за „непродуктивност“ и ако ви се чини дека вие и вашите соработници никогаш не можете да ги завршите проектите според распоредот, можеби тоа воопшто не е проблем во вас и вашата работа, туку во лошото управување и поделбата на работата. .

2. Не се вреднуваат работата, трудот и трудољубивоста

Токсичните работни места може да бидат полни со хиерархија, фаворитизам, па дури и непотизам, и може да бараат да се вклопите во одредена слика за да ја задржите работата. Ако постојано ви оди подобро од некои колеги, а гледате дека оние со понизок учинок се наградени со унапредување или поголема плата, веднаш треба да размислите за заминување!

3. Постојана критика

Не е невообичаено претпоставените постојано да ја проверуваат работата на вработените и постојано да бараат грешки, дури и кога ги следите нивните упатства до крај. Ако се чувствувате вознемирени, понижени и емоционално исцрпени по напорниот работен ден, можеби е време да заминете.

4. Доцнење на платата

Еден од најјасните знаци за токсично работно место е дека работниците речиси никогаш не ја добиваат платата навреме. Ако компанијата има правило дека исплатата се врши секоја недела или секоја втора недела, но вашите плати никогаш не се намалени, тоа е знак дека треба да одите понатаму.

5. Компанијата одбива да ги задоволи вашите здравствени потреби

Доколку сте документирале одредени здравствени проблеми и ви требаат одредени услови на работното место, вашата компанија е обврзана со закон да ги почитува. За жал, многу компании немаат слух за вработените со попреченост или хронични и други болести. Работодавците често ги минимизираат здравствените потреби на своите работници со тоа што одбиваат да направат соодветни прилагодувања за да им помогнат поефикасно да ја вршат својата работа со вашата попреченост или болест.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote