in ,

СлаткоСлатко

6 НАЧИНИ ДЕКА ВОДИТЕ ТЕШКИ РАЗГОВОРИ: Кога влогот е голем, емоциите лутаат

Сигурно ви се случило неколку месеци да избегнувате да донесете важна одлука бидејќи тоа вклучува сериозен разговор. Еве како да водите и успешно да водите такви разговори.

 

Кога сте соочени со важни одлуки, влогот е голем и чувствувате голем притисок. Постојат 3 начини на кои можете да реагирате: избегнување и одложување на моментот што е можно повеќе; се занесувате со емоции и комуникацијата не оди како што сакате или во среќен случај учите да управувате со ситуацијата. Книгата на групата автори „Одлучувачки разговори. Нови решенија за успешно управување со критични ситуации“ ги нуди потребните алатки за справување со најтешките ситуации и разговори, за да се осигури дека двете страни се чувствуваат слушнати и почитувани.

Една од најважните идеи кога се влегува во ситуација која е многу важна е дека кога влогот е голем, емоциите се дивеат. Природно е чувствата да бидат вклучени во комплицирани ситуации. Инаку не би бил воопшто тежок разговорот нели? Сепак, важно е да не бегате. Мора да ја имате потребната храброст за да имате тежок разговор. Ова ќе ви помогне и вам и на оние околу вас. Сè што треба да направите е да научите кои се навистина важните работи.

 

Истражете го вашиот придонес

Пред да пристапите на критична ситуација, размислете за вашата улога во проблемот. Саморефлексијата и свесноста за сопствените постапки може да ви помогнат да и пристапите на ситуацијата од пообјективна перспектива. Каква реакција имате кога сте во конфликт? Што најмногу уживаш да правиш? Исто така, не заборавајте да размислите што не сакате да се случи во таков разговор.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote