in ,

ТаженТажен

Аларм за одење на лекар! 6 СИМПТОМИ КОИ МОЖЕ ДА укажуваат дека имате тумор на мозокот

Тумори на мозок се јавуваат поради абнормална поделба на клетките, како и други видови на рак, а во зависност од самата природа на растот на клетките, ги делиме на бенигни и малигни. Иако бенигните тумори на мозокот во повеќето случаи се целосно излечиви, прогнозата кај малигните тумори зависи од нивната инвазивност и стапка на раст.

 

Тумори на мозок се поделени на I, II, III и IV тумори, а IV степен со речиси неизлечива. Најчести бенигни тумори (степен I) на мозокот се менингиомите, додека најчестиот малиген тумор е глиобластом.

Покрај видот на туморот, прогнозата зависи и од други фактори, како што се возраста и локацијата на пациентот, обликот и големината на туморот, како и поврзаната можност за хируршка интервенција. Ако не постои опција за хируршки третман, се користат хемотерапија и зрачење.

 

Според податоците за преживување во Европа, околу 30 проценти од возрасните со дијагностициран примарен тумор на мозокот преживуваат 5 години по дијагнозата, со разлики меѓу земјите.

Симптомите на тумор на мозок можат да бидат предизвикани од зголемување на интракранијалниот притисок, а некои од нив се специфични во зависност од тоа каде се наоѓаат во мозокот.

 

Некои од симптомите на тумори на мозок се:

 

– главоболки

– епилептични напади,

– промени во однесувањето или меморијата,

– вртоглавица, гадење и повраќање,

– тешкотии при спиење, замор,

– проблеми со моторот, неможност за извршување на секојдневни активности.

Поголем ризик

Туморите на мозокот обично немаат позната причина, па затоа не постои можност за превенција. Тие се почести кај постарите лица, иако некои видови се специфични за детството.

Дебелината може да го зголеми ризикот од развој на менингиом, форма на тумор на мозокот, кој обично е бениген.

Исто така, јонизирачкото зрачење (Х-зраци, КТ) може да предизвика тумори на мозокот, но се проценува дека тоа е случај кај помалку од 1 процент од пациентите, најчесто како резултат на радиотерапија.

Ризикот е поголем и кај луѓето кои имаат случаи на тумори на мозок кај блиски роднини или ако имаат генетски предиспозиции (неврофиброматоза, туберкулозна склероза, болест на Хипел Линдау, синдром на Ли-Фраумени, синдром Тарнер, Туркот синдром, Горлин синдром).

Како ви се допаѓа?

-1 поени
Upvote Downvote