Овој ароматичен џем од јаболка изобилува со интензивни вкусови на рум, бадеми и цимет!
Состојки:
- 1 кг јаболка
- 1 лимон
- 500 гр шеќер
- 1 вреќа желатин
- 2 стапчиња цимет
- 2 лажички бел рум
- 200 гр бадеми
Подготовка:
Измијте ги јаболките, излупете ги, исечете ги на осмини, извадете ги семињата, исечете ги на парчиња и наросете сок од лимон. Истурете врела вода над бадемите, покријте и оставете да отстојат неколку минути.
Излупете ги, пржете во тава без маснотии и исечете грубо. Во подготвените јаболка додадете рум, бадеми, цимет и ставете ги во тенџере за готвење. Измешајте желатин со две лажици шеќер, мешајте во исечени јаболка и варете на тивок оган, мешајќи, додека не зоврие.
Потоа додадете го остатокот од шеќерот со постојано мешање. Оставете ја масата да зоврие, варете уште три минути и извадете ја пената. Истурете го врелиот џем во чисти и загреани тегли и веднаш затворете.
Ако подготвите џем од слатки јаболка, намалете го количеството шеќер. Јаболковиот џем е одличен како полнење за сите видови десерти, но и како намаз за разни видови колачи.
Коментари
Loading…