in ,

WTFWTF Што?Што?

Астероид со дијаметар од најмалку еден километар ќе мине покрај Земјата кон средината на јануари

Големиот астероид кој ќе мине покрај Земјата кон средината на јануари, ќе направи вистински спектакл на небото.

Огромниот астероид од листата на потенцијално опасни вселенски објекти на “НАСА”, чија големина е два и пол пати поголема од “Empire State Building” во Њујорк, би требало да мине релативно блиску до земјата кон средината на јануари.

Се проценува дека дијаметарот на тој астероид е најмалку еден километар, а доколку во некој случај удри во земјата, астероидот “1944 PC1” би можел да предизвика глобална катаклизма. За среќа, шансите за тоа се екстремно мали.

Станува збор за астероид од класата Аполо, кој има поширока орбита околу Сонцето од Земјата и кој во 1994-та година го открил австралискиот астроном Роберт МекНот. Тој астероид го обиколува сонцето за една година и седум месеци според времето на Земјата.

На секои 47 години тој астероид можат да го видат и астрономи аматери дури со најосновен телескоп, но следниот пат кога ќе мине блиску до Земјата ќе биде дури 2105-та година.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote