in ,

Што?Што?

Опасен астероид во сабота влегува во Земјината орбита

Огромен потенцијано опасен астероид, поголем од Ајфеловата кула, на 11 декември ќе влезе бо Замјината орбита, соопшти Американската вселенска агенција НАСА.

Астероидот со јајцевидна форма е наречен „4660 Нереј“ по старогрчкиот бог Нереј,  најстариот син на божицата Геја.

Астероидот ќе биде оддалечен 3,86 милиони километри што е околу 10 пати повеќе од оддалеченоста меѓу Земјата и Месечината. Има облик на јајце, долг е 330 метри, а во Земјината орбита ќе влезе со брзина од 23.700 километри на час.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote