in ,

СлаткоСлатко

Автоматик или рачен менувач? Кој менувач е по издржлив?!

Се повеќе има автоматски менувач, па со право се поставува прашањето кои се тие по квалитет во споредба со „класиците“ …
Бројот на автомобили со автоматски менувач се зголемува секој ден, а некои производители веќе најавија прекин на производството на мануелен менувач и целосен премин кон автоматиката.

 

Една неодамнешна студија покажа дека 24 проценти од автомобилите со автоматски менувач имале проблеми и дефекти, но дека тие покажале различни електрични системи (24 проценти од вкупниот број на дефекти) и погонски агрегати (14 проценти од вкупниот број на дефекти) . Само 6 проценти од автоматските сопственици, од вкупниот број испитаници, рекле дека имаат проблеми со менувачот на нивните автомобили.

 

Од друга страна, кај сопствениците на автомобили со рачен менувач, за време на периодот на истражување, 23 проценти од сопствениците пријавиле дефекти на нивните четири тркала. Од тој број, 19 проценти од дефектите биле поврзани со електрична енергија на автомобилот, 14 со батерии, суспензија и каросерија, додека 11 проценти од возачите се жалеле на проблеми со менувачот.

 

Студија за веродостојноста на автомобилите со рачен и автоматски менувач, неодамна спроведена во Велика Британија, покажа дека најтрајните автоматски менувачи со константно варијабилен менувач (CVT), во кои се случиле дефекти во 13% од случаите (претежно електронски проблеми).

 

Зад нив стоеја (полу) автоматски менувачи со двојна спојка (DSG – Директен менувач) со 19 проценти (претежно проблеми со механиката).

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote