in

БАНГЛАДЕШ! ЛУЃЕ КОИ ГО РИЗИКУВААТ СВОЈОТ ЖИВОТ ЗА ПЕТ ПАРИ!

Бидејќи е меѓу 10-те најнаселени земји во светот, Бангладеш е исто така една од земјите со висока ефтина работна сила. Особено, луѓето мораат да работат на работни места што им го загрозуваат животот за да заработат 5.21 евра.

Лоциран во Јужна Азија, Бангладеш е една од неопходните постојки за туристите кои сакаат тропска клима. На некој начин, може да се нарече рај оставен од монсуните.

Поради својата регионална локација, земјата мораше да се бори со многу природни непогоди. Јазикот на земјата е бенгалски.

700 реки поминуваат низ земјата и се појавуваат погледи што вдахнуваат стравопочит. Вкупната должина на реките во таа земја е иста колку должината на патиштата.

Поради оваа причина, превозот со брод е начин на живот овде. За туристите, тоа значи многу поинакво искуство да ја истражуваат оваа земја. Постојат многу скриени раеви кои чекаат да бидат откриени во Бангладеш.

Градежниот сектор во Бангладеш е многу активен во последните неколку години. Бројот на современите згради се зголемува во градовите, но условите за работа на работниците кои работат во инфраструктурата на овој сектор се многу лоши.

Националниот доход по глава на жител во земјата со население од 161 милиони жители е околу 1211 долари. Во градежниот сектор, претежно работат сиромашните жители на Бангладеш кои доаѓаат во големите градови од северните региони на земјата, каде што овој просечен приход е уште помал. Претпријатијата што произведуваат тули за градежништво се меѓу индустриите во кои недостасува безбедност на работниците, а работните услови таму се најтешки.

Механизмите за канализација во оваа земја (претежно во главниот град Дака) многу често се затнуваат. Наместо користење механизми и машини за решавање на овој проблем тие ги користат луѓето и хемиски супстанции. Луѓето кои го оддотнуваат овие канали влегуваат во затнатите канали без никаква заштита.

Затнувањето на канализацијата е голем проблем во Дака, градот со 14 милиони жители. Причината за затнувањето е јасна, големи врнежи од дожд поради климата.

Против овој проблем се користат средства за чистење канализација. Сепак, овие луѓе нуркаат во канализациона вода полна со микроби без да преземат никакви заштитни мерки. Секоја година, десетици чистачи на канализации кои се принудени да го задржат здивот додека ја вршат својата работа умираат од разни болести од кои се заразиле поради нивната професија.

Чистачите на канализации заработуваат помеѓу 5 до 8 фунти на ден.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote