Салата од бело пилешко може да се сервира како предјадење или како освежителен додаток на сендвичите, а може да биде и основа на главен оброк во летните денови.
Има многу варијанти за подготовка на салата од бело пилешко, поентата е да се исецка печеното или варено пилешко бело месо и да се подготви сос од павлака (или јогурт) и мајонез, а потоа може да се додаде сусам, пченка, кисели краставички, моркови.. .
Сепак, салатата од бело пилешко препорачана од страната Лесни рецепти ни се чинеше како варијанта која може да биде идеална за летно време – како појадок или вечера, сервирана на забава или како прилог за брз сендвич за однесување на плажа. . Се подготвува брзо, се служи ладен, не тежок, а брусницата му обезбедува одредено ниво на егзотика.
Секако, доколку не ги сакате многу слатко-солените комбинации, има многу простор за импровизација.
Состојки
- 2 пилешко филе
- 1 млад кромид
- 1/2 главица кромид
- 1 мал рендан морков
- грст суви брусница
- 2 лажици сечкан свеж магдонос
- 1 шака сечкани бадеми
За прелив:
- 180 гр мајонез
- 3 лажици грчки јогурт (или павлака)
- 3 лажици јаболков оцет (по избор)
- сол и бибер по вкус
Подготовка
Во поголем сад ставете ги ренданиот морков, исечканиот кромид и младиот кромид, брусницата, сечканите бадеми, јогуртот и мајонезот и сè убаво измешајте. Додадете малку оцет и повторно измешајте. Додадете ситно сечкано варено или печено пилешко, сол и бибер по вкус. Ако сакате повеќе додатоци, можете да додадете две лажици јогурт или мајонез.
Послужете со компири или тестенини и зелена салата, како предјадење или во сендвич или тортиља.