Комбинацијата од кокос и бело чоколадо е одлична комбинација, затоа дајте им шанса на белите коцки кои би можеле да станат уште послатки од класичните.
Состојки на бисквитот:
- 6 јајца
- 6 лажици брашно
- 4 лажици шеќер
- 1,5 дл масло
- половина прашок за пециво
Состојки за глазура:
- 300 гр бело чоколадо
- 4 дл млеко
- 4 дл слатка павлака
- кокос
Подготовка:
Внимателно одделете ги жолчките од белките. Бидете внимателни, да не ги истурате жолчките врз белките, бидејќи тогаш нема да можете да ги победите на снегот. Комбинирајте ги жолчките и шеќерот со миксер. Мешајте 2-3 минути или додека смесата не стане светло жолта и шеќерните кристали слабо се нанесуваат на површината.
Изматете ги белките тврдо. Наизменично додадете малку брашно и снег во жолчките и мешајте внимателно и полека. Повторете ја постапката додека не го потрошите целото брашно и снегот.
Вклучете ја рерната на 180 степени. Подмачкајте голем правоаголен плех за печење со путер, масло или маст, а потоа посипете темелно со трошки од леб и на крај истурете ја смесата. Печете го колачот околу 30 минути. Ќе знаете дека е подготвен кога ќе добие убава златно жолта боја на врвот и ќе се оддели од рабовите на плехот. Ако не сте сигурни дали е печена, боцкајте ја на средина со чепкалка за заби и ако чепкалката е целосно сува, тоа значи дека бисквитот е готов.
Скршете го чоколадото на коцки и ставете го во подлабок сад. Додадете млеко и слатка павлака и загрејте сè на тивок оган, мешајќи постојано. Чоколадото полека ќе се стопи, а со мешање ќе го комбинирате со млеко и павлака.
Шлагот и бисквитот мора да се изладат пред последната фаза. Исечете го бисквитот на коцки. Потоа прободејте еден по еден на вилушка или натопете во глазура, па превртете го во кокос и ставете врз плехот за печење. Повторувајте ја постапката додека не го потрошите целиот бисквит.
Коментари
Loading…