in

БИЗАРЕН ПРОПУСТ! По грешка добивал десет пати поголема пензија, сега треба да врати 155.000 евра

Воен пензионер од околината на м-р Пjeевља, кој по грешка на Фондот за пензиско и инвалидско осигурување, доби пензија десет пати поголема од заслужената за 11 години, без да реагира на тоа, сега ќе треба да врати 155.500 евра.

Ова е одлука на Основниот суд во Плевља од јули минатата година, која беше потврдена од Вишиот суд во Бјело Поље на крајот на јануари, а неодамна и од Врховниот суд по тужбата на Фондот за пензиско и инвалидско осигурување, кој првично побара 171,1 илјади евра Утврдено е дека тој бил преплатен од 2007 до 2018 година, пренесуваат црногорските медиуми.

Со одлука на Фондот за социјално осигурување на воени осигуреници од 15.08.2007 година, овој пензионер оствари право на инвалидска пензија од 822,52 евра наместо 82,25 евра. По измените и дополнувањата на законот, Фондот за пензиско и инвалидско осигурување, по службена должност, покрена постапка за утврдување нов износ на инвалидска пензија, па така, на почетокот на 2011 година, тој износ дури беше зголемен на 1.103 евра.

Откако, 11 години подоцна, беше утврдена оваа грешка, во октомври 2018 година, Фондот за пензиско и инвалидско осигурување ги поништи претходните одлуки со кои се утврдуваа неговите пензии.

Фондот бараше враќање на парите со камата, но судот одби да додели камата во износ од 61,8 илјади евра, наведувајќи дека пензионерот станал бескрупулозен од моментот на поднесување тужба за враќање на средствата, а не од моментот кога стекнал имот без законска основа.

Утврдено е дека побарувањата застариле за периодот од 2007 година до февруари 2009 година, па тој е должен да врати 155,5 илјади евра наместо 171,1 илјади.

Неговиот адвокат тврдеше дека пензионерот не придонел пензијата да му биде исплатена во оваа сума, туку дека парите биле исплатени во износ утврден од Фондот и дека е неприфатливо пензионерот да плаќа туѓи грешки без Фондот ПИО да носи никакви последици. особено затоа што обвинетиот во ниту еден момент не се сомневал во регуларноста на донесените одлуки. Сепак, судот ги оцени овие наводи како неосновани и ја потврди првостепената пресуда на судот во Пjeевvа.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote