in

БИЗАРНО! Дрогирани пастрмки пливаат низ Европа!

Кафеавата пастрмка може да стане зависник од нелегалниот лек метамфетамин кога се акумулира во водните патишта, покажа новата студија.

Истражувачите предводени од Павел Хорки, еколошки однесувањето од Чешкиот универзитет за природни науки во Прага, тргнале да истражат дали недозволените лекови на нивоата што се наоѓаат во водните тела го менуваат однесувањето на рибите, се вели во студијата објавена во вторникот.

Тимот постави 40 кафеава пастрмка во резервоар со вода, што содржеше ниво на метамфетамин пронајден во слатководни реки, за период од 8 недели, пред да ги пренесе во чист резервоар.

Истражувачите секој ден проверувале дали пастрмката страда од повлекување на метамфетамин, давајќи им избор помеѓу вода што содржи лек или вода без неа.

Уште 40 пастрмки беа користени како контролна група.

Пастрмка која поминала 8 недели во вода што содржела метамфетамин избрала вода што содржи лекови, четири дена откако биле пренесени во слатка вода.

Ова укажува на тоа дека страдале од повлекување, бидејќи го барале лекот кога тој станал достапен, истакнуваат истражувачите.

Тимот откри дека зависните риби се помалку активни од рибите кои никогаш не биле изложени на метамфетамин и откриле траги од лекот во нивниот мозок до 10 дена по изложеноста на лекот.

Тимот заклучи дека дури и ниското ниво на недозволени лекови во водните тела може да влијае на животните што живеат во нив.

Според студијата, лековите што се излачуваат од корисниците минуваат низ канализациони системи, а потоа се испуштаат од постојната постројка за третман на отпадни води во водотеци.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote