in , ,

СлаткоСлатко

Бојата на облеката што ја носите го открива вашиот карактер!

Што кажува бојата на облеката што ја носите за вас – еве што велат психолозите!

 

Колку облеката влијае на впечатокот што луѓето го имаат за нас? Дали ги изразуваме нашите лични карактеристики и преференции со облека или дали е важно што носиме? Ако сакате да бидете забележани, се обидувате да се разликувате по стилот, бојата, дизајнот од другите.

Ако одите на интервју за работа, обидете се да се фокусирате на своите способности, а не на облеката. Ако излезете на првиот состанок, треба да се облечете попривлечно, но со вкус.

Исто така, бојата на облеката што ја носите има големо зло во начинот на облекување и каков впечаток сакате да оставите.

Психологијата на боите нагласува дека секоја сенка има свое значење и докажано е дека боите можат да влијаат на нашето расположение и на начинот на кој другите луѓе нè перципираат на прв поглед.

Истражувањето спроведено во 1974 година од Keith Jacobs i Frank Hustmyer докажува дека боите можат да го променат срцевиот ритам, крвниот притисок и моделот на дишење.

 

Ви претставуваме психолошки водич кој открива каква порака испраќа бојата на облеката:

 

1. Сина – лојалност, стабилност, смиреност

2. Црвена – страст, агресија, сила

3. Жолта – радост, оптимизам, младост

4. Зелена – здравје, успех, надеж

5. Црна – моќ, мистерија, професионализам

6. Виолетова – престиж, духовност, луксуз

7. Кафеава- стабилност, природност, хуманост

8. Бела – чистота, невиност, нежност

9. Портокалова – енергија, забава, грижа

10. Сива – неутрална, практична, тивка

Психологијата на боите исто така препорачува одредени бои на облека за специфични ситуации и активности. На пример, за состаноци и работа, се препорачува облека во зелена, сина, кафеава и црна боја, додека ќе оставите погрешен впечаток ако сте во светло жолта, црвена или сива нијанса.

Црвената боја се препорачува за жени за романтични состаноци, а сината за мажите.

Ако сакате да оставите впечаток на лидер, моќна и самоуверена личност, психолошките истражувања покажуваат дека нема да погрешите со црно.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote