in ,

Што?Што?

БРАЧЕН ПАР ДОБИЛЕ СМЕТКА ЗА ВОДА – 25.000 ЕВРА! Купиле викендица, па нивниот животен сон се претворил во кошмар

Еден брачен пар добил сметка за вода од 25.000 евра за викендица во близина на градот Реч во Долна Австрија, пренесува ORF „Bürgeranwalt“.

Зигрид и Герхард Еберсталер го остварија својот животен сон во пензија, брачен пар од Виена купиле куќа .

 

За еден постар пар, нивниот животен сон брзо се претвори во кошмар. Куќата била празна неколку месеци во 2017 година поради болест на брачниот другар, објави програмата во саботата ORF “Bürgeranwalt”.

Потоа, додека викендицата била празна, пукнала водоводната цевка, а тоа довело до сметка за вода поголема од 25.000 евра. Даночниот советник на брачната двојка се спротивставил на таа фактура – наплатата била „неразумна“, односно непропорционална, пренесува магазинот „Феникс“.

Кога по неколкумесечни преговори со општината, парот добил предлог сметката да се намали за 5.000 евра, пензионерите одбиле. „Сметам дека ова однесување е многу лошо“, рече Герхард Еберсталер во емисијата ORF.

Двојката отиде на суд. Сепак, тие имаа делумен успех на суд. Судот ја намали сметката за 16.000 евра од вкупно 25.000 евра. Но сепак треба да платат 9.000 евра.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote