in

СлаткоСлатко УбавоУбаво

Броењето калории не е клучот за губење на килограмите

Експертите тврдат дека потпирањето на броењето калории, како начин за управување со телесната тежина и здравјето, не е правилно затоа што не го зема предвид штетниот ефект на преработената храна врз нашето тело.

 

Ако сакате да изгубите тежина, заедничката мудрост одамна е дека треба да внесувате помалку калории и да се движите повеќе. Но, експертите станаа скептични кон овој пристап.

 

Зголемените високи стапки на хронични болести и дебелина, кои не се намалија и покрај напорите да им се помогне на луѓето да јадат помалку калории, укажуваат на тоа дека слабеењето и здравјето се повеќе од внесот на калории, пишува Инсајдер.

Д-р Роберт Ластиг, педијатриски ендокринолог и автор на книгата „Метаболик“, рече дека броењето калории е застарен и погрешен концепт за здрава исхрана.

Други нутриционисти велат дека за некои луѓе тоа е моќна алатка за да се контролира нивното здравје и да се зајакне нивниот став кон храната. Иако калориите се ограничени, а понекогаш и неправилни метрички вредности за проценка на храната, тие можат да им помогнат на луѓето да разберат што и колку јадат.

Не сите калории се исти
„Потпирањето на броење калории за управување со телесната тежина и здравје е погрешно затоа што не ги зема предвид штетните ефекти на преработената храна врз нашето тело“, вели д-р Ластиг, додавајќи:

„Целата катастрофа со која се соочуваме се заснова на фактот дека калориите се калории. Тоа едноставно не е точно “.

Преработената храна, особено рафинираниот шеќер, може да ги оштети клетките и да предизвика воспаление што дополнително може да предизвика голем број потенцијални здравствени проблеми, според д-р Ластиг. Спротивно на тоа, целата храна содржи соединенија кои го намалуваат воспалението и спречуваат оксидативен стрес.

Овие видови на храна можат да имаат ист број на калории, но драматично различни ефекти, што го прави концептот на броење калории како бескорисен начин да се прави разлика помеѓу здравата и нездравата храна, според д-р Ластиг.

Некои од она што го јадеме е всушност за нашите цревни бактерии
Д-р Ластиг тврди дека конвенционалната наука погрешно пресметува колку енергија добиваме од храната.

За време на варењето, нашето тело се потпира на корисни бактерии, познати како микробиоми на цревата, за да ни помогне во обработка на хранливите материи. Дел од она што го јадеме ги храни овие цревни бактерии, им помага да напредуваат и да не одржуваат здрави.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote