Кога велите здрава храна, повеќето луѓе веднаш помислуваат на брокула со причина, бидејќи овој зеленчук содржи изобилство на минерали и витамини, а може да се подготви на различни начини.
Четири минути се доволни за приготвување на овој зеленчук, а две ќе бидат доволни „ал денте“ за цветот, но ако ви се допаѓа помек, слободно додадете уште една минута. Додадете лук и маслиново масло во брокулата подготвена на овој начин и ќе добиете одлично и здраво гарнирче за риба или месо.
Одличен зеленчук за слабеење
Една чаша сецкана брокула има 25 калории, помалку од 5 грама јаглехидрати, многу малку протеини и воопшто нема маснотии, но затоа има многу корисни минерали и витамини.
Силни коски
Брокулата содржи витамин К, кој е клучен за згрутчување на крвта, здрави заби и јаки коски. Ова често заборавено срцево стража помага и против кардиоваскуларни заболувања.
Здраво срце и крвен систем
Брокулата содржи и хром, минерал кој го регулира шеќерот во крвта и помага во спречување на дијабетес, висок холестерол и болести на крвниот систем.
Ја подобрува меморијата
Доколку имате проблеми со лошо расположение, меморија и концентрација, ставете брокула во дневното мени бидејќи тоа е добар извор на витамин Б9, или фолна киселина. Фолната киселина е одлична за црниот дроб.
Превенција од рак
Брокулата содржи активни состојки – антиоксиданти, за кои е научно докажано дека штитат од развој на малигнитет и го спречуваат и намалуваат ризикот од рак на цревата, желудникот, дојката, матката и простатата.
Природна детоксикација
Изобилството на здрави состојки од овој зеленчук делува како природен чистач на токсини од телото. Тие помагаат да се исфрлат токсините и се неутрализираат штетните ефекти.
kako da napravam da mi stigaat notifikacii od vas za da znam koga vi iskacaat vakvi novi raboti?
Можете да ја превземете нашата апликација (за Android) од следнив линк: VakaTaka.mk Андроид апликација, наскоро апликацијата ќе биде достапна и за iOS уреди.