in

Што?Што?

Часовникот на Пабло Пикасо е продаден за НЕВЕРОЈАТНА сума!

Рачниот часовник, кој му припаѓаше на сликарот Пабло Пикасо, а подоцна и на неговата пријателка Лела Канелопулу, беше продаден на аукција во Париз за 219.050 евра, по цена скоро 20 пати поголема од проценетата.

Аукциската куќа Бонамс објасни дека часовникот датира од 1960 година, а го дизајнирал Швајцарецот Мајкл З.Бергер.

Според нив, часовникот може да се види на рацете на уметникот на бројни фотографии.

Часовничкото лице содржи дванаесет букви што го сочинуваат името Пабло Пикасо за означување на часови, наместо броеви од една до дванаесет.

Пикасо го подари часовникот на грчката скулпторка Лела Канелопулу, на која сликарот од Малага и го даде прекарот Лепа Хелена.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote