in

ОВА МОРА ДА ГО ЗНАЕТЕ! Колку често треба да се мие чашата за четката за заби?!

Многу луѓе ја прескокнуваат оваа ставка при чистење на бањата.

Држач за четка или чаша во која ги чувате е меѓу највалканите работи во бањата. И, често ги занемаруваме овие предмети при чистење.

Во една студија, биле тестирани 30 области во 22 куќи. Меѓу нив имаше шест области во бањата. Резултатите покажале дека мувла и габи биле пронајдени на 27 проценти од тоалетните седишта, додека истата била откриена на дури 64 проценти од држачите за четки.

Од вкупниот број на тестирани држачи за четки, на 27 проценти од нив се пронајдени колиформни бактерии, што може да укаже на присуство на измет, а на 14 проценти од нив се пронајдени стафилококи.

„Држачите за четки или чаши во кои ги чувате обезбедуваат многу услови што им се потребни на бактериите. Темно е, влажно и не се чисти доволно често “, рече Лиса Јакас, микробиолог.

Ако ве интересира како фекалните бактерии можат воопшто да влезат во држачот за четки, одговорот е прилично едноставен. Исплакнете го тоалетот без претходно да ја спуштите таблата, така што овие честички лесно се шират низ просторијата.

Површините во бањата кои треба да се чистат најчесто вклучуваат тоалет, мијалник, славини, рачки и чаша за четки. Треба да се измие со вода и сапун или да се стави во машина за миење садови. Што се однесува до четката, треба да ја измиете во раствор на водород или миење на устата. Тоа треба да ги убие повеќето бактерии, пишува Јади го ова.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote