Засладете се со познатиот шпански специјалитет.
Состојки:
- 50гр путер
- 250мл вода
- 140гр брашно
- 1 поголемо јајце
- масло за пржење
- шеќер и цимет
- 100 гр чоколадо
- 100мл слатка павлака
Подготовка:
Исечете го путерот на коцки и ставете го во тенџере со вода на ниска температура убаво да се стопи и да се соедини. Потоа додадете брашно и добро измешајте рачно за да нема грутки. На почетокот ќе биде доста тешко, но кога ќе го префрлите во сад (смесата добро да се излади) и додадете јајце и изматете, ќе биде помеко. Ако сакате, можете да додадете лажичка шеќер во тестото, но не мора.
Истурете половина од маслото во малку подебела тава и загрејте го. Истурете го подготвеното тесто во вреќа за украсување на тестото со избраната екстензија и истурете го рефренот во врелото масло. Пржете додека не добие убава златна боја. Кога ќе се испржи, исцедете малку на хартиена крпа и потоа превртете го во кристален шеќер измешан со цимет.
Заедно со черосите , можете да послужите и чоколаден сос во кој ќе ги натопите чуросите, а ќе го направите така што ќе ја загреете слатката павлака до точката на вриење и ќе го прелиете чоколадото и ќе мешате добро додека не се стопи чоколадото.
Коментари
Loading…