in

Што?Што?

БЕКЕРОВА ЦИСТА Е ЗАЧЕСТЕН ЗДРАВСТВЕН ПРОБЛЕМ: Ова се првите симптоми на оваа подмолна болест!

Поради модерниот начин на живот, колената се први на удар. БЕКЕРОВАТА циста е сè почеста болест, а првите симптоми понекогаш се многу тешко да се забележат

 

Бекеровата циста, исто така наречена поплитеална циста, е циста исполнета со течност што предизвикува оток и чувство на затегнатост зад коленото. Болката може да се влоши кога целосно ќе го свиткате или продолжите коленото или кога сте активни.

Оваа синовијална циста обично е резултат на проблеми со колен зглоб, како што се артритис или оштетување на ‘рскавицата, но исто така се јавува поради тешки физички активности, долго стоење или спортување. Овие состојби може да предизвикаат коленото да произведува премногу течност, што може да доведе до појава до оваа циста.

 

Иако Бекеровата циста може да предизвика оток и да биде непријатна, лекувањето на основниот проблем обично обезбедува олеснување.

Причината

Која е причината за Бекеровата циста? Течноста за подмачкување, наречена синовијална течност, им помага на нозете непречено да се лулаат и го намалува триењето помеѓу подвижните делови на коленото.

Но, понекогаш коленото произведува премногу синовијална течност, што доведува до акумулација на течност во пределот на задниот дел на коленото (поплитеална бурса), што доведува до Бекер -циста. Ова може да се случи поради:

воспаление на зглобот од коленото, како што се случува со различни видови на артритис

повреди на коленото, како што е оштетување на ‘рскавицата.

Бекерова циста кај деца

Бекеровата циста кај децата обично се повлекува самостојно, особено кај малите деца. Што можете да направите за да му олесни на вашето дете? Секако, покрај задолжителната посета на лекар, можете многу да помогнете и при домашно лекување:

Детето треба да се одмори, да нанесе мраз на погодената област, да направи компресивни завои и детето да ја крене ногата кога е можно, особено ноќе. Лекови против болки може да помогнат ако вашето дете има силна болка, но најдобро е да разговарате со вашиот лекар за тоа.

Бекеровата циста обично се јавува кај спортисти и кај оние кај кои коленото страда многу од стрес, па затоа се јавува оштетување на ‘рскавицата. Сепак, се случува и да не е позната причината за Бекеровата циста. Во некои случаи, може да биде неопходна хируршка интервенција.

 

Симптоми на Бекерова циста

Во некои случаи, бакарна циста не предизвикува болка и може да не ја забележите. Ако имате знаци и симптоми на бакар циста, тие може да вклучуваат:

Оток зад коленото, а понекогаш и во ногата
Болка во колената
Вкочанетост и неможност за целосно свиткување на коленото
Вашите симптоми може да се влошат откако сте биле активни или ако стоите долго време.

Кога да се оди на лекар?

Ако имате болка и оток зад колената, посетете го вашиот лекар. Иако е малку веројатно, испакнатоста зад коленото може да биде знак за посериозна состојба отколку циста исполнета со течност.

Ретко, Бекеровата циста може да пукне и да излезе синовијалната течност во регионот на сечилото на листот, предизвикувајќи:

Остра болка во коленото
Отекување на ногата на листот
Понекогаш, црвенило на лисјата или чувство на вода што тече низ листот.
Овие знаци и симптоми се слични на оние на згрутчување на крвта во вена во ногата. Ако имате оток и црвенило на ногата, ќе ви треба итна медицинска проценка за да исклучите посериозна причина за симптомите.

Третман на Бекерова циста

Понекогаш бекеровата циста ќе исчезне сама по себе. Меѓутоа, ако цистата е голема и предизвикува болка, вашиот лекар може да ги препорача следните третмани.

Лекови

Вашиот лекар може да инјектира кортикостероид, како што е кортизон, во коленото за да го намали воспалението. Ова може да ја ублажи болката, но нема да спречи повторување на цистата.

Дренажа на течност

Вашиот лекар може да ја исцеди течноста од колен зглоб со помош на игла. Ова се нарекува аспирација и често се изведува под водство на ултразвук.

Физикална терапија

Мразот, компресивните завои и патериците можат да ја намалат болката и отокот. Нежниот опсег на движење и вежбите за зајакнување на мускулите околу коленото исто така можат да помогнат во намалување на симптомите и зачувување на функцијата на коленото.

Ако е можно, лекарите треба да ја третираат основната причина за циста. Ако вашиот лекар утврди дека оштетувањето на ‘рскавицата предизвикало прекумерно производство на синовијална течност, тој или таа може да препорача операција за отстранување или поправка на уништената’ рскавица.

Бекер -цистите поврзани со остеоартритис обично се регулираат со третман на артритис. Ретко е потребна хируршка интервенција.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote