Нов рецепт за мек и сочен колач со круши и чоколада, комбинацијата е фантастична – најважно е што се приготвува многу брзо, а состојките ги имаме дома.
Потренби состојки:
- 2 круши,
- 50 гр путер,
- 150 гр кафеав шеќер,
- 150 гр брашно,
- лажичка прашок за пециво,
- 185 гр путер,
- 150 гр шеќер,
- лажица какао,
- 3 јајца,
- 3 лажици млеко,
- екстракт од ванила,
- четвртина лажичка мелен цимет,
- ѓумбир,
- каранфилче и морско оревче.
Начин на подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени. Излупете круша, изрендајте ја и поделете ја на 8 парчиња со приближна големина. Комбинирајте путер и кафеав шеќер во тава и варете додека шеќерот не се стопи. Наредете ги крушите на дното на калапот и прелијте го со путерот. Изматете јајца со млеко и екстракт од ванила. Во поголем сад, комбинирајте брашно, прашок за пециво, шеќер, какао и зачини. Наизменично додадете ја смесата со јајца и путер додека сè не се соедини. Истурете го тестото врз крушите и ставете го во рерна 60-75 минути. Кога тортата е готова, оставете ја да се олади околу 5 минути, а потоа превртете ја на чинија.
Коментари
Loading…