in

ЧОКОЛАДНА ТОРТА СО ВКУС НА КАФЕ: Кремасто воодушевување за сите сетила

За сите љубители на чоколадото. Им успева дури и на почетници.

Состојки:

За кора:

  • 100 гр црно чоколадо
  • 85 гр путер
  • 6 гр какао
  • 100 гр шеќер
  • 6 јајца
  • малку сол

За фил:

  • 130 гр црно чоколадо
  • 75 гр млеко
  • 10 гр кафе
  • 300 гр слатка павлака
  • 25 гр шеќер

За декорација:

  • рендано чоколадо

Подготовка:

За кората: Стопете ги путерот и чоколадото на пареа. Одделете ги жолчките од белките. На жолчките додадете шеќер (20 гр.) и какао, и добро изматете. Додадете го растопеното чоколадо, па продолжете да мешате. Изматете ги белките, а потоа додадете шеќер 3 пати (преостанатите 80 гр.). Цело време мешате. Додадете ја белата смеса во смесата со чоколадо и нежно промешајте. Се става во плех обложен со хартија за печење и се премачкува убаво. Печете на 180 ° C околу 10-12 минути.


За фил:


Истурете го кафето и млекото во тенџере и варете додека не зоврие. Потоа исклучете го шпоретот, покријте го и оставете го околу 30 минути. Извадете го капакот и варете малку подолго. Потоа процедете и прелијте го со чоколадото. Мешајте додека не се раствори. Оставете да се олади. Измешајте слатка павлака со шеќер и изматете. Додадете го изладеното чоколадо и изматете повторно.

Редење на тортата:

Исечете ги врвовите за да добиете правоаголна форма на кората. Потоа поделете се на 3 еднакви делови. Се редат кората, филот, кората, филот, кората, филот. На крај, премачкајте ги рабовите со фил. Ставете ги во фрижидер 2 часа. Украсете со рендано чоколадо.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote