in , ,

Што?Што?

ЗА ПРВ ПАТ ВО ИСТОРИЈАТА, НАУЧНИЦИТЕ ВИДОА СВЕТЛИНА OД ДРУГАТА СТРАНА НА ЦРНАТА ДУПКА! Голта се што и се приближува – откритие што МЕНУВА СE!

Британски Индипендент денеска известува дека научниците забележале светлина од другата страна на црната дупка и дека ова е првпат во историјата

 

Ваквото откритие не само што изгледа тешко, туку и се чини невозможно, имајќи предвид дека црните дупки „јадат“ сè што им приоѓа, вклучувајќи ја и светлината.

Сепак, ова беше можно благодарение на фактот дека најновата студија користеше необичен ефект каде светлината еруптира околу црна дупка, за да можат научниците да видат што има од другата страна.

Откритието дојде откако научниците ги испитуваа Х-зраците исфрлени во вселената од супермасивна црна дупка лоцирана во центарот на друга галаксија, оддалечена околу 800 милиони светлосни години.

Х-зраците имаа невообичаена шема-по светлите, сјајни Х-зраци, се појавија помали, а подоцнежните имаа различни бои.

Се чинеше дека Х-зраците се насочени од другата страна на црната дупка, забележа лекарот за астрономија Ден Стенкинс од Универзитетот Стенфорд во Калифорнија.

Бидејќи црните дупки ја уништуваат светлината, Вилкинс објаснува дека секоја светлина што влегува во црна дупка не излегува од неа, па затоа не треба да гледаме што се крие зад црната дупка.

Индипендент, сепак, наведува дека ова е поинаква, помалку позната карактеристика на црните дупки, што покажало дека може да се видат Х-зраци, а Вилкинс додава:

„Причината поради која можеме да видиме светлина е затоа што црните дупки го искривуваат просторот, извртувајќи магнетни полиња околу нас.

 

Постоењето на светлина од другата страна на црната дупка беше предвидено со теоријата на релативноста на Ајнштајн, но тоа никогаш не се случило досега и ова е првпат светлина да се види зад црната дупка.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote