in ,

УбавоУбаво Што?Што? СлаткоСлатко

ЧУДО НА ПРИРОДАТА: Две реки делат едно корито!

Во случај да ви треба уште некој доказ дека природата е величествена, прочитајте го овој текст и ќе разберете колку ни треба за да ги надминеме нејзините величествени достигнувања.

Човекот можеби е најинтелигентното и најспособното суштество на планетата, но дури и тој не може да се натпреварува со природата.

Ако се обидете да ја пребарате реката Арагуа на Интернет, ќе наидете на многу збунувачки слики кои ќе бараат да ги триете очите за да се уверите дека тоа што го гледате е реално. Имено, во едно корито течат две реки кои имаат вода со различна боја. Едниот е „Црната“ Арагва – Чави, а другата „Белата“ Арагва – Тетри. Ова прекрасно чудо на природата се наоѓа во регионот на Кавказ, во градот Мцхета, Грузија. Овие две реки на цимери не се мешаат, и секоја ја задржува својата боја. На фотографиите јасно се гледа светлата боја на реката Бела Арагва и потемната боја на Црната Арагва.

Оваа импресивна река тече од градот Гудаури до градот Пасанаури, каде што се спојуваат и се спојуваат во една река Арагви, која се влева во реката Мтквари, позната и како Кура, во близина на градот Мечета, која се влева во Каспиското Море. Што значи дека продолжуваат заедно, секој за себе и повторно заедно. Должината на оваа река е 112 километри, а интересно е што нејзиното постоење се споменува уште во 65 година п.н.е. кога грчкиот историчар Касиус Дион ја спомнал реката Арагва во записите за римската инвазија на Иберија.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote