in , ,

Што?Што?

ЧУДО ВО ОКЕАН! Снимено ретко видено морско суштество ! / ВИДЕО /

Овој редок вид на октопод, наречен стаклен октопод, бил фатен од подводен робот за време на експедицијата до архипелагот Феникс.

 

Малку е познато за овие уникатни октоподи, освен фактот дека тие живеат во тропски и суптропски области на длабокиот океан.

 

Стаклените октоподи се толку тешки за разбирање што биле непознати за научниците до 1918 година.

 

„Експедициите како овие нè учат зошто мораме и ги зголемуваме напорите за обновување и подобро разбирање на морските екосистеми насекаде – затоа што големиот синџир на живот што започнува во океанот е клучен за здравјето и благосостојбата на луѓето“, рече Венди Шмит, ко-основач на институтот Шмит Океан.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote