in ,

Што?Што?

Д – димер: Што значи тоа, зошто е важно, кога и зошто се покачени вредностите?

Израз што сме го слушнале безброј пати од почетокот на епидемијата! Тековните околности и општото мислење дека вредностите на Д-димерот се тесно поврзани со инфекцијата со вирусот SARS-CoV-2, влијаеја на фактот дека скоро секоја обична личност го користи овој термин. До пандемијата, само пациентите со предиспозиции или некои развиени тромбоемболички состојби знаеја за тоа.

Кога крвен сад е оштетен или повреден од која било причина, се јавува крварење. За да запре и да се опорави крвниот сад, тоа се случува преку многу сложени реакции.

Двете основни компоненти на овој комплексен процес се тромбоцитите и фибринот.

Тромбоцитите (крвни садови) се депонираат на местото каде има оштетување на крвните садови, додека фибринот создава еден вид мрежа што ги зајакнува тромбоцитите. На тој начин се формира тромб кој спречува крварење и овозможува обновување на крвните садови.

Истовремено со процесот на згрутчување и формирање на тромб, се активира процесот на негово распаѓање. За време на распаѓање на тромб, таа фибринска мрежа се распаѓа и нејзините делови се ослободуваат во крвниот сад.

Д-димерот е еден од оние протеински фрагменти од последното разградување на тромб.

Нормален или „негативен“ резултат на Д-димер (нивото на Д-димер е под референтната вредност) значи дека испитаното лице нема акутна состојба или болест што предизвикува формирање и распаѓање на тромби.

Зголемените вредности на Д-димер покажуваат дека имало значително формирање и распаѓање на тромб (тромб) во телото.

Вредностите на Д-димерот исто така може да се зголемат кај следниве болести и состојби: во присуство на разни инфекции, кај долгорочни пациенти, по повреди или операции, заболување на црниот дроб, малигни заболувања, мозочен удар, во бременост и во некоја вродена коагулација на крв нарушувања како што е тромбофилија.

 

Нормалните вредности на Д-димерот зависат и од возраста на пациентот, така што луѓето постари од 50 години имаат поголем граничен број од референтните вредности за помладите.

За под 50-тите години: 0,5 или 500

60 години: 0,6 или 600

70 години: 0,7 или 700,

80 години: 0,8 или 800

Отсуството на покачени вредности на Д-димерот ја исклучува тромбозата!

Зголемувањето на Д-димерот е првенствено важно во овие услови:

– Длабока венска тромбоза

– Белодробна емболија,

– Дисеминирана интраваскуларна коагулација (ДИЦ).

Белодробна емболија и дисеминирана интерваскуларна коагулација (ДИЦ) се итни и бараат третман во единиците за интензивна нега.

Тромбоза на длабока вена е патолошки процес кој влијае на вените кои се наоѓаат длабоко во ткивата на екстремитетите, т.н. длабоки вени. Тромбозата во длабокиот венски систем се манифестира со ненадеен оток на ногата, болка, бледа или црвена затегната кожа.

Тромбозата во површниот венски систем е воспаление на сите слоеви на венскиот ѕид и околното ткиво и најчесто се манифестира со болка и црвенило во областа на тромбозираната вена, понекогаш со покачена телесна температура.

И тромбозата може да доведе до сериозни здравствени компликации, како што е белодробен тромбоемболизам.

Зошто вредноста на Д-ДИМЕР се зголемува кај пациенти со коски и што да се прави:

Ковид 19, болест предизвикана од вирусот САРС-КоВ 2, е мултисистемска болест која ги напаѓа скоро сите органи, а особено ги оштетува крвните садови и сериозно го нарушува комплицираниот механизам на коагулација. Доведува до прекумерно згрутчување – прекумерно згрутчување на крвта со блокада на најдобрите белодробни крвни садови и специфично формирање на нови крвни садови. Овие промени се карактеристични и за прв пат се опишани промени во белите дробови кај kovid-19. Овие промени се суштински различни од слични тешки белодробни инфекции предизвикани од вирусот на грип.

Досегашните студии покажаа дека постои четири пати поголема смртност и двојно поголем ризик од развој на потешка клиничка слика кај пациенти со покачен Д-димер. Затоа, кај овие пациенти, потребно е да се воведе антикоагулантна терапија (лекови кои спречуваат згрутчување на крвта).

Времетраењето на антикоагулантната терапија кај пациенти третирани со Ковид 19 не е строго дефинирано, но зависи од клиничката слика, радиолошките наоди на белите дробови, наодите од срцевиот ултразвук, Доплер на крвните садови, особено долните екстремитети.

Во последниве години, во нашата земја се достапни модерни верзии на антикоагулантни лекови. Овие лекови не бараат чести лабораториски тестови, како кај лековите од постара генерација. Во зависност од причината за покачените вредности на Д димерот, се дозира антикоагулантна терапија и се утврдува дали ќе се дава парентерално или преку орална терапија и колку долго.

Треба да се има на ум дека во случај на постковиден синдром, вредноста на Д – димер се одржува или повремено се зголемува подолг временски период, засега сè уште од недоволно познати причини. Во такви ситуации, потребно е да се земе антикоагулантна терапија доволно долго и за терапевтски и за профилактички цели.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote