in

Што?Што? ТаженТажен

ДАЛИ МОЖЕ ДА СЕ СПРЕЧИ РАК НА ПАНКРЕАС: Зошто овој рак толку тешко се открива и се шири со голема брзина?

Како најрано може да се открие ракот на панкреасот? И дали може да се спречи?

Ракот на панкреасот е поврзан со многу фактори на ризик, а нивното постоење не значи дека човекот сигурно ќе страда од оваа тешка болест. Сепак, добро е да знаете кои од нив можете да ги спречите сами, како и да бидете внимателни и да внимавате на вашето здравје.

Пушењето е еден од најважните фактори на ризик – има двојно повеќе пациенти кај пушачите отколку кај непушачите. Дебелината е уште еден фактор, дури и ако тоа не е прекумерен индекс на телесна маса – сите вишок килограми што се акумулираат на стомакот се опасни.

Ракот на панкреасот е исто така почест кај луѓето со дијабетес, а е многу чест кај пациенти кои страдаат од хронично воспаление на панкреасот. Ризикот од рак на панкреасот се зголемува со бројот на години, така што скоро сите пациенти се постари од 45 години, а околу две третини се 65 или постари.

Овој рак може да има и генетска основа, така што луѓето кои имаат наследен карцином на дојка, јајници или меланом се изложени на ризик.

Дали ракот на панкреасот може да се открие порано? Тоа е прилично тешко. Панкреасот се наоѓа длабоко во телото, така што туморот не може ниту да се види ниту да се почувствува во рана фаза. Обично нема симптоми додека не стане многу голема или не се прошири на други органи. Досега не е направен скрининг тест за намалување на стапката на смртност.

За поединци или семејства кои се изложени на висок ризик за овој рак, може да се користи магнетна резонанца или ендоскопски ултразвук.

Најчестото прашање за оваа болест е брзината со која пациентите се фатални. Лекарите велат дека таков впечаток имаме бидејќи болеста може да се развива долго време пред воопшто да се дијагностицира. Кога беше откриен, беше толку напреден што можностите за терапија, заздравување и преживување беа значително намалени.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote