in , ,

Што?Што?

ДАЛИ ВАШИОТ ПОЛНАЧ Е ПОСТОЈАНО ПРИКЛУЧЕН? Кога ќе го слушнете ОВА, НИКОГАШ повеќе нема да ви падне на памет!

Просечното српско домаќинство има најмалку пет електрични апарати кои секогаш трошат струја, дури и ако се исклучени.

Затоа, ако сакате да заштедите на сметките за електрична енергија, не треба само да ги исклучите, туку и да го исклучите кабелот од штекерот. На тој начин ќе заштедите 251 вати струја дневно или околу 1000 денари годишно.

Полнач за телефон, дигитален приемник за телевизор, телевизор, компјутер и лаптоп, како и уреди со вграден тајмер ​​се домашни апарати кои имаат „таен живот“, пишуваат американските научници.

Овој „таен живот“ е одговорен за потрошувачката на струја, која некому можеби изгледа занемарлива, но повторно е – потрошена струја. Полначот на телефонот во штекерот, без разлика што телефонот е наполнет, ќе продолжи да троши 1,2 вати дневно, исклучениот дигитален ТВ приемник троши 22 вати струја дневно, а ТВ 24.

Ако ги исклучите компјутерот и лаптопот без да го исклучите кабелот за напојување, ќе трошите околу 96 вати дневно, додека исклучениот уред со вградени тајмери ​​троши 108 вати дневно. Сите кога ќе се соберат, дневните заштеди се 250 вати електрична енергија.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote