in ,

Што?Што?

Дали вашите растенија брзо умираат? Еден зачин може да го спречи тоа

Грижата за растенијата може да биде доста напорна работа. Во исто време, неопходно е да се знае како да се бори против разни штетници, плевел, габи и суша.

Градинарски експерти имаат трик што може многу да ја олесни грижата за вашите растенија. Имено, доколку вашите растенија брзо умират, тие ве советуваат да користите популарен зачин кој може да го спречи тоа.

Иако растенијата можат да умрат во која било фаза од животот, тие се најподложни како садници, односно две до три недели по ртење. Една од вообичаените состојби што потоа може да им наштети на растенијата е болест предизвикана од неколку различни патогени кои ги убиваат или ослабуваат семињата или садниците пред или по ртење.

Симптомите може да се забележат на целото растение, а болеста доведува до смрт на растението. Некои од симптомите вклучуваат лезии на стеблото на ниво на земјата, стеблото може да стане тенко и жилаво, може да се појават дамки на листот, може да се развие сива мувла на стеблата и лисјата, а корените понекогаш може целосно да изгние.

Според Одделот за хортикултура на Универзитетот во Висконсин-Медисон, оваа болест може да биде предизвикана од габи кои се пренесуваат преку почвата и контаминирани предмети како што се градинарски алат и контејнери со растенија. Инфекцијата може да предизвика гниење на коренот и е фатална. Ако вашите садници се заразени, тие ќе излезат здрави од земјата, но наскоро ќе венеат и ќе умрат.

Но, еден зачин може да ви помогне во борбата против оваа болест – циметот.

„Циметот го решава овој проблем со тоа што ги убива габите и обезбедува здрав раст на растенијата“, објасни Линдзи Хол, додавајќи дека е доволно само да се посипете цимет на почвата каде што растенијата се заболени.

Излегува дека циметот има моќни антигабични својства. Студијата од 2012 година објавена во Journal of Traditional Chinese Medicine покажа дека изложеноста на масло од цимет значително ги менува клетките на Кандида, оштетувајќи ги клеточните ѕидови и органели и на крајот убивајќи ги клетките. Овој процес може да се повтори со различни видови печурки, пишува Best life.

Покрај тоа, циметот може да помогне во борбата против мравки и другите градинарски инсекти.

„Мирисот на цимет е премногу силен за овие штетници, па можете да посипете малку околу самото растение за да ги одвратите“, вели експертот за градина, Реј Броснан.

Тој додаде дека истото важи и за малите животни како верверички и зајаци. Штом ќе го почувствуваат силниот мирис на цимет, ќе се повлечат.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote