in ,

WTFWTF

Дали знаете дека милиони инсекти кампуваат на вашето лице додека спиете мирно ноќе?

За сето ова време, може малку да ве исплашиме ако кажеме дека ја делиме кожата со милиони микроскопски грини кои ја усовршуваат својата „куќа“.

Bunca zamandır, cildimizi yüzyıllardır evi bellemiş mikroskobik akarlarla paylaşıyoruz desek sizleri bir miktar korkutabiliriz.

Но, она што е пострашно од ова е тоа што овие инсекти се гнездат на нашите лица од моментот кога ќе се родиме.

Ancak bundan daha korkunç olanı, bu böceklerin doğduğumuz andan itibaren yüzümüzde yuva yapması olabilir.

Научниците сметаат дека грините биле со нас во текот на целата човечка еволуција и дека одговорот на прашањето од каде потекнувале нашите предци може да се добие како резултат на истражување на грините.

Постојат 2 вида грини кои живеат на нашата кожа и еден од нив живее на нашето лице. Грините, поврзани со пајаци живеат на мрсните делови на кожата и се хранат со масла и клетки.

Cildimizde yaşayan 2 tür akar vardır ve bunlardan biri yüzümüzde yaşar. Örümceklerle ilişkili olan akarlar, cildin yağlı kısımlarında yaşayarak yağlardan ve hücrelerden beslenirler.

Според истражувачите кои велат дека на кожата има 2 грини на секои 3 квадратни сантиметри, грините исто така сакаат да се движат во темница и да застануваат кога има светлина.
И тоа обично положуваат јајца во порите на кожата или фоликулите на косата после парење во текот на ноќта. Грините што живеат на нашето лице се безопасни, но кога нивниот број ќе се зголеми, тие можат да предизвикаат црвенило во одредени делови на лицето.

Ve genellikle gece çiftleştikten sonra cildin gözeneklerine veya saç köklerine yumurta bırakıyorlar. Yüzümüzde yaşayan akarlar zararsızdır ancak sayıları arttığında yüzün belirli kısımlarında kızarıklığa sebep olabilirler.

Луѓето со послаб имунолошки систем и кожни заболувања имаат поголем ризик од развој на симптоми. Во таков случај, колку грини имате на лицето може да утврди специјалист и соодветно треба да користите лекови.

Грините ни помаѓаат во чистењето на мртвата кожа.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

-1 поени
Upvote Downvote