in ,

WTFWTF Што?Што?

ДАЛИ ЗНАЕТЕ ЗОШТО НЕМА ПРОЗОРИ ВО СУПЕРМАРКЕТИ? Одговорот ќе ве изненади!

Дали некогаш сте се запрашале зошто супермаркетите немаат прозорци?

Престојот во продавницата е неопходен секој ден за да набавиме намирници и други потреби што ни се потребни.

 

Додека барате храна, тоалетна хартија, хемикалии за домаќинството или слично, сигурно сте свесни дека постојат ситни измами кои продавачите ги користат за да ве задржат подолго и да ве „натераат“ да купите нешто друго.
Веќе ви објаснивме како е можно да видите една цена на полицата, а да ви наплаќаат друга на касата и што да правите кога тоа ќе се случи, а сега ви објаснуваме зошто супермаркетите немаат прозорци.

Првата причина е едноставна и нема многу врска со трикови – храната, слатките и другите работи не треба да се изложуваат на директна сончева светлина.

Побргу би се топеле и расипувале, па продавницата би била во голема загуба во потоплите месеци.

Но, другата е, се разбира, наменета за клиентите. Нема прозорци за да не можете да гледате надвор.

Зошто е тоа? Па, можеби нешто ви го одвлекува вниманието, мислите дека треба да побрзате, гледате дека почна да врне и забрзувате за да стигнете дома.

И идејата на продавницата е да остане што е можно подолго, да купи што е можно повеќе и да потроши максимална сума пари.

Дури и кога продавниците, поради архитектурата на зградата во која се наоѓаат, имаат големи прозорци, тие често се прекриени со рекламен материјал.

Сè уште не можете да видите што се случува надвор, што се „крие“ од вас и една важна информација – дали надвор почнало да се стемнува.

Според некои истражувања, тоа би ве принудило да забрзате и да се редите на каса, наместо да останете и да талкате меѓу полиците, да купувате работи што не ви се потребни.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote