in , ,

СлаткоСлатко

Децата ја наследуваат интелигенцијата од мајката, а не од таткото!

Истражувачите од Глазгов открија дека генетскиот профил на мајката најверојатно одредува колку нејзините деца ќе бидат паметни и дека таткото можеби нема никакво влијание врз интелигенцијата на детето, пишува Independent.

Жената е поверојатно да го пренесе генот за интелигенција на своето дете бидејќи тој се пренесува преку Х-хромозомот. Покрај тоа, научниците сега веруваат дека гените за напредните когнитивни функции наследени од таткото можат автоматски да се исклучат.

Научниците веруваат дека категоријата гени позната како „условни гени“ функционира само ако во некои случаи доаѓа од мајката, а во други случаи од таткото. Се верува дека интелигенцијата е една од карактеристиките што се пренесува преку условени гени кои доаѓаат од мајката.

Лабораториските студии на генетски конструирани глувци откриле дека оние со повеќе мајчински гени развиле поголеми глави и мозоци, но помали тела. Оние со повеќе татковски гени имале помал мозок и поголеми тела.

Истражувачите идентификувале клетки кои содржеле само мајчини или татковски гени во шест различни делови од мозокот на глувчето, кои контролирале различни когнитивни функции, од навики во исхраната до меморија.

Клетките со татковски гени акумулирани во делови од лимбичкиот систем вклучени во функции како што се секс, храна и агресија. Но, истражувачите не пронајдоа татковски клетки во церебралниот кортекс, каде што се одвиваат најнапредните когнитивни функции, како што се расудувањето, задоволувањето, јазикот и планирањето.

Истражувачите откриле дека теориите екстраполирани од студии на глувци се точни кога интервјуирале 12.686 луѓе на возраст меѓу 14 и 22 години секоја година од 1994 година до денес.

И покрај тоа што земале предвид неколку фактори, од образовното ниво на испитаниците до нивната раса и социо-економски статус, тимот открил дека најдобриот индикатор за интелигенцијата на детето сепак е коефициентот на интелигенција на мајката.

Меѓутоа, истражувањата покажаа и дека генетиката не е единствениот фактор кој влијае на интелигенцијата – се смета дека само 40 до 60 отсто од интелигенцијата е наследена, а другиот дел е под влијание на околината.

Слично на тоа, беше откриено дека мајките играат исклучително важна улога во негенетскиот дел на интелигенцијата, а некои студии сугерираат дека врската помеѓу мајката и детето е тесно поврзана со интелигенцијата.

Истражувачите од Универзитетот во Вашингтон открија дека стабилната емоционална врска помеѓу мајката и детето е клучна за растот на одредени делови од мозокот. По анализата на тоа како група мајки се однесувале кон своите деца во период од седум години, истражувачите откриле дека оние деца чии мајки биле емоционално поддржувачи и чии интелектуални потреби биле задоволени имале просечно 10 проценти поголем хипокампус на 13-годишна возраст од децата чии мајки биле емоционално далечна. Хипокампусот е поврзан со меморијата, учењето и одговорот на стресот.

Се смета дека силната врска со мајката му дава на детето чувство на сигурност, што му овозможува да го истражува светот и му дава самодоверба да ги реши проблемите. Освен тоа, поверените и внимателни мајки имаат поголема веројатност да им помогнат на децата да ги решат проблемите и на тој начин да им помогнат да го достигнат својот целосен потенцијал.

Се разбира, улогата на татковците во развојот на интелигенцијата на детето не е занемарлива, бидејќи на развојот на интелигенцијата влијаат и цела низа други фактори – како што се интуицијата и емоциите – кои децата можат да ги наследат од нивните татковци.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote