Десерт со јагоди кој брзо исчезнува од чинија.
Состојки:
Кора:
- – 8 белки
- – 400 гр шеќер
- – 1 лажица оцет
Фил:
- – 8 жолчки
- – 200 гр шеќер во прав
- – 300 гр мелени бисквити
- – 1 путер
- – 100 мл млеко
- – 1 кг свежи јагоди
- – 2 кесички шлаг
Подготовка:
Изматете ги белките, додадете шеќер, па изматете добро и на крај додадете оцет. Печете ја кората на 150 степени околу 50 минути во плех обложен со хартија за печење.
Изматете ги жолчките со шеќер во прав и путер. Додадете бисквити и млеко.
Спарете ги жолчките и шеќерот, а потоа во изладените додадете путер, бисквити и млеко.
Ставете половина од филот на кората, потоа исечени свежи јагоди, другата половина од филот и на крај шлаг.
Ставете ја тортата во фрижидер да се излади.
Украсете со јагоди и послужете.
Пријатно!