Кремaст десерт од ванила.
Состојки:
- 250 мл млеко
- 4 жолчки
- 100 гр шеќер
- 1 ванилин шеќер
- малку сол
- 1 кесичка желатин
- 2 лажици коњак
- 200 мл слатка павлака
Подготовка:
Рачно изматете ги жолчките, шеќерот и коњакот со жица за матење. Шеќерот мора да се стопи за да формира густ крем.
Одделно, варете го млекото со ванила и додавање сол, а потоа полека додавајте ги жолчките со шеќерот додека се уште топли, со постојано мешање.
Истурете го кремот во садот во кој се готви млекото, а потоа продолжете лесно да готвите мешајќи за да не се залепи кремот на дното на садот.
Извадете го топлиот крем од шпоретот и измешајте го стопениот желатин во него. Изладете го кремот.
Можете да го чувате кремот во фрижидер додека не го сервирате. Додека кремот се лади, изматете ја слатката павлака и промешајте ја.
Истурете го кремот во чаши или калапи, а потоа оставете го во фрижидер најмалку два часа.
Доколку сакате, можете да додадете кафе, чоколадо, ореви, бадеми или некое свежо овошје.
Коментари
Loading…