in ,

СлаткоСлатко УбавоУбаво

Дилемата конечно е решена: Дали треба да ги мијам садовите пред да ги ставам во машина?

Какви грешки прават повеќето луѓе и како е правилно да ставате садови во машината?

 

Нема потреба да ги плакнете садовите пред да ги ставите во машината, велат експертите за чистење од компанијата Bon Apetit. Спротивно на популарното верување, плакнењето на садовите пред да ги ставите во машина троши само вода и време, но тоа не е единствената грешка што луѓето ја прават. Експертите за Daily Mail открија какви грешки прават повеќето луѓе и како правилно да ги стават садовите во машината.

Потребата да се исплакнат садовите пред да се наредат е само урбан мит, велат експертите. Наместо тоа, само отстранете ја целата преостаната храна од садовите, ставете ја во машината и започнете со процесот на перење. Прескокнувањето на плакнењата заштедува време, но и вода и пари.

Машината за миење садови треба да се наполни од далечната страна нанапред за да се искористи просторот максимално, велат експертите за Bon Appetit. Тие препорачуваат чиниите и чашите да се стават свртени надолу или под агол за да се спречи таложење на вода во нив. Плочите треба да се наредат на долната полица, каде што притисокот на водата е најсилен, за да се отстранат тврдоглавите дамки од храна.

Приборот за јадење во машината за садови секогаш треба да се наредени така што ќе бидат насочени надолу, а рачките нагоре, откри експерт од компанијата за заштита на потрошувачи CHOICE.

Без тави, ножеви и даски за сечење

Тавите за пржење, острите ножеви и дрвените прибор, како што е шпоретот, секогаш треба да се перат рачно, а не во машина.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote