in ,

Што?Што?

Животни кои се најслични на нас во ДНК!

Иако бројките варираат од студија до студија, во моментов е општо прифатено дека шимпанзата (Пан троглодити) и нивните блиски роднини бонобос (Pan paniscus) се најблискиот роднина на човекот, а секој вид дели околу 98,7 проценти од нашата ДНК.

Шимпанза

Шимпанзата се широко распространети низ цела екваторијална Африка, додека бонобосите се ограничени на југот на реката Конго во Демократска Република Конго.

За овие два големи мајмуни се верува дека се разделиле пред околу два милиони години, и покрај сличната генетика, развиле некои големи разлики во тоа време. Морфолошки, бонобосите се помали и витки во споредба со обичните шимпанза, додатно, нивните лица и усни се различни. Контрастите помеѓу однесувањето и социјалната структура се уште поостри, со шимпанзата кои живеат во заедници во кои доминираат мажи, каде што се вообичаени високи нивоа на агресија помеѓу поединци и групи. Од друга страна, Бонобос живеат во општества управувани од жени и се познати по својата пацифистичка природа и силниот сексуален нагон.

Различни студии го проценуваат процентот од 96 на 99,4 проценти. Некои научници веруваат дека шимпанзата и бонобосот се толку слични на луѓето што треба да бидат преквалификувани во родот Хомо.

Во споредба со другите големи мајмуни, горилите и луѓето делат околу 96 проценти од ДНК, додека орангутаните и луѓето се генетски слични на околу 97 проценти, иако тие бројки повторно се разликуваат во студиите.

Се верува дека луѓето и шимпанзата / бонобо имале заеднички предок пред само осум милиони години – што е еволутивно кратко време.

Глувци

Луѓето и глувците споделуваат скоро 90 проценти од човечката ДНК. Ова е важно затоа што глувците со години се користат во лабораториите за истражување на процесите на болести на луѓето. Глувците во моментов се користат во генетско истражување за да се тестира за замена на гени и генска терапија бидејќи тие имаат слични типови на гени како луѓето и ќе имаат слични реакции на болести и процеси на болести.

Кучиња

Луѓето и кучињата споделуваат 84 проценти од нивната ДНК, што пак ги прави корисни животни за проучување на процесот на човечки болести. Истражувачите се особено заинтересирани за одредени болести кои влијаат и на кучињата и на луѓето. Болести на мрежницата, катаракта и ретинитис пигментоза прават слепи и луѓето и нивните пријатели од кучиња, а научниците проучуваат и истражуваат третман на болести кај кучиња со надеж дека истите третмани ќе бидат корисни за луѓето. Кучињата исто така се изучуваат и третираат од рак, епилепсија и алергии, со цел да се најде поуспешен третман за луѓето.

Кокошки

Се разбира, луѓето, кучињата, глувците и мајмуните ќе споделат ДНК. Сите тие се цицачи. Луѓето и птиците се друга работа. Сепак, тие делат добар дел од ДНК – 65 проценти. Разбирањето на сличностите и разликите помеѓу човечката и птичјиот ДНК е важно. Прво, затоа што кокошките произведуваат протеини, како што е интерферон, кои се корисни за човечкиот имунитет, затоа треба дополнително да се изучуваат. Второ, затоа што вирусите како оние што предизвикуваат вкрстување на грип меѓу птици и луѓе, затоа треба да се проучат за да можат да се направат нови или подобрени вакцини.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote