Боранијата се користи доста често во нашата кујна. Во лето, кога боранијата е вообичаена во дворовите и градините и пазарите, лесно е да се подготви, но во зима е тешка задача, бидејќи едноставно ја нема.
Зачувување на боранија е лесно. Постојат два многу едноставни начини да се подготви.
Во првиот случај, боранијата се чисти од врвови и стебленца. Тој е бланширан во врела, солена вода. Наполнете ги теглите со боранија и на крај додадете малку вода во која е бланширана. Затворете ја теглата и ставете ја во тенџере за готвење. Откако ќе зоврие водата, измерете 30 минути и извадете ги теглите од оган.
Друг начин за складирање на боранија во тегли е исто така многу едноставен. Боранијата повторно се чисти од стебленца и врвови. Секој мешун се сече на 2 или 3 парчиња во зависност од должината.
Ставете ги веќе исецканите боранија да зготват во врела вода. Додадете исечен кромид, морков, црвен пипер и неколку чешниња лук и подгответе ја најчестата супа од грав.
Кога ќе завршите, наполнете ги теглите и затворете ги. Варете ги теглите со боранија уште 30 минути.
Вака подготвените боранија се подготвени за брза вечера. Само отворете ја теглата, истурете ја во шерпа со малку повеќе вода и испржете ја супата на традиционален начин и вечерата е подготвена.
Боранија во тегли може да се користи и за класични јадења како што се боранија со свинско месо, печени боранија, боранија со компири.