in

Elon Musk со едно прашање открива дали кандидатите за работа го лажат!

Elon Musk еднаш откри како открива дали некој го лаже на интервју за работа.

„Кажете ми за некои од најтешките проблеми на кои сте работеле и како сте ги решиле“, е задача што Musk им ја поставува на кандидатите во интервјуата за работа и има добро објаснување.

“Луѓето кои навистина го решија овој проблем точно знаат како го решија. Тие можат да опишат и најмали детали”, рече Musk на Самитот на Светската влада во 2017 година.

Методот на Musk се потпира на идејата дека некој што прави лажно тврдење нема способност убедливо да го поткрепи. Затоа тој сака да ги слушне како зборуваат чекор по чекор за тоа како работеле на решавање на проблем.

Една студија објавена во „Журнал за применети истражувања во меморијата и спознанието“ во декември минатата година откри неколку пристапи кон откривање лаги, токму преку техника за интервју за работа што ја поддржува ефективноста на она што Маск го правеше со години, пишува CNBC.

Една таква техника, наречена асиметрично управување со информации, е дизајнирана да му обезбеди на испитаникот средства за докажување на неговата/нејзината невиност или вина на истражителот преку детални информации.

„Малите детали се крвотокот на форензичките истраги и можат да им обезбедат на истражителите клучни информации за верификација, како и сведоци што можат да ги испитаат“, велат авторите на студијата.

Тие исто така нагласија дека истражителите треба да им дадат јасни упатства на испитаниците дека „ако дадат подетални изјави за настанот, тогаш истражителите ќе можат полесно да откријат дали ја кажуваат вистината или лажат“.

Студијата открива дека раскажувачите на вистината „обично сакаат да ја покажат својата невиност со давање на подетални информации како одговор“.

“За разлика од нив, лажговците сакаат да ја прикријат својата вина. Ова значи дека тие имаат поголема веројатност стратешки да ги задржат информациите како одговор на овој метод. Тие претпоставуваат дека обезбедувањето повеќе информации ќе му олесни на истражителот да ги открие нивните лаги и да обезбеди помалку информации наместо “, заклучуваат авторите на студијата.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote