in ,

УбавоУбаво Што?Што?

Емоционална интелигенција: Вака се однесуваат ментално силните луѓе

Тешко е да се разбере зошто луѓето треба постојано да бидат негативни – да се расправаат со другите, да критикуваат, да навредуваат… Не е тешко да се разбере дека тоа го прават затоа што се незадоволни со себе во некој аспект од животот, но тешко е да се разбере дека не сакаат да се движат.и да живеат помирен, поисполнет и попозитивен живот.

Сепак, има поединци кои општеството не ги проголта и не ги влечеше во бездната на суетата. Тоа се ментално силни луѓе кои не дозволуваат околината да ги контролира нивните емоции, ставови и потези. Тие не реагираат кога некој се обидува да ги навреди или критикува. И тие имаат неколку добри причини за тоа.

Тишината е навистина злато

Ментално силните луѓе знаат дека луѓето ја кријат својата несигурност кога ги навредуваат, критикуваат или им кажуваат дека треба да се променат. Тоа се луѓе кои никогаш нема да бидат среќни поради туѓ успех, затоа што не се во состојба да го направат тоа или веќе го доживеале сопствениот неуспех. Најдобро е да не обрнувате внимание на таквите луѓе, да не реагирате на она што го кажуваат и да не трошите енергија на нив.

Пример за силен човек е Томас Алва Едисон, кој не обрнувал внимание на луѓето кои ги исмевале неговите идеи. Резултатот од игнорирањето на околината беше пронајдокот на фонографот. А, да слушаше што зборуваат луѓето и да се водел од нивното однесување, неговиот генијален изум сигурно немаше да се случи.

Запомнете, без разлика како се однесувате и што правите, луѓето ќе ве анализираат на свој начин, ќе создадат слика за вас онака како што сакаат и ќе зборуваат за вас што сакаат. Ова се работи на кои не можете да влијаете, па најдобро е да не се замарате со нив. Наместо да ја трошите енергијата на негативни луѓе, фокусирајте ја на вашиот живот и на она што сакате да го постигнете.

Тоа е само нивно мислење

Навредата е само нечие мислење и ментално силните луѓе тоа го знаат. Свесни се какви се, па критиката на негативните луѓе не им значи ништо, бидејќи и онака не се добронамерни.

Премногу размислување за тоа што некој ни го кажал, за туѓите негативни коментари, не вреди да се троши енергија. Луѓето кои само ги критикуваат другите со тоа само покажуваат што се навистина, а паметните луѓе тоа го гледаат. Само површни луѓе со каква било емоционална интелигенција ќе формираат мислење за некого само врз основа на она што некој им го кажал.

Стабилните луѓе се фокусираат на љубезни и позитивни поединци со кои се чувствуваат добро.

Животот е поедноставен

Ментално силните луѓе многу добро знаат дека негувањето омраза само го комплицира и го влошува животот, па затоа е подобро да се намали од корен. Токсичните луѓе всушност сакаат да предизвикаат реакција, тие навистина го сакаат тоа, па затоа се многу изненадени ако нема реакција, ако некој едноставно ги игнорира. Тогаш престанува да им биде забавно и тие се свртуваат кон некој друг со своите негативности.

Дополнително, одговарањето на нечија негативност со добро има моќ да ја неутрализира таа негативност кај некои луѓе, па дури и го менуваат своето мислење за тоа кога критикувале и навредувале.

Здравјето и среќата се многу поважни

За ментално силните луѓе нема многу дилеми кога станува збор за нивната среќа и здравје – сепак е на прво место. Затоа нема да се скара со некој кој околу него шири злонамерна негативна енергија, туку ќе се оттргне од него и ќе тргне во друга насока.

Мирот е најважен, многу поважен од тоа што некој ќе мисли и каже за вас. Луѓето кои им се препуштаат на туѓите негативни емоции и им дозволуваат на непослушните и себичните луѓе да ја цицаат животната енергија од нив, на крајот може сериозно да се разболат, и психички и физички.

Луѓето кои ги игнорираат негативните поединци живеат помирно, посреќно и поисполнето, во споредба со оние кои постојано се караат со некого. Затоа, земете ги уздите на вашиот живот во свои раце и патувајте во насоката што сте ја замислиле – и никогаш не дозволувајте да се чувствувате лошо за другите луѓе.

Оние кои искрено се грижат за вас нема да дозволат да се чувствувате лошо поради нив, туку ќе направат се за да се чувствувате добро, за да бидете среќни. Ќе ве поддржат во вашите идеи, а нема да ве исмејуваат.

Тие не бараат проблеми, туку решенија

Ментално силните луѓе знаат дека не се родени за да им удоволат на сите и свесни се дека тоа е всушност невозможно – не можете секому да му угодите бидејќи секогаш ќе има некој на кој тоа не му се допаѓа.

Затоа е подобро да се свртите кон својот живот и да не си создавате непотребни проблеми. Многу е попаметно да барате решенија и да ги надминете сопствените пречки. За жал, дел од овие пречки се луѓето кои шират негативност. Важно е да најдете начин да се справите со таквите луѓе и како елегантно да ги избегнете во вашиот живот.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote