in

Што?Што?

Еве зошто не е паметно да го држите лаптопот во скут

Доколку често го чувате лаптопот во скут, би било добро да се потсетите дека слабата циркулација на воздухот е криптонит на секој лаптоп. Ваквиот начин на користење често доведува до прегревање.Не е паметно да го чувате на кревет, ќебе или перница, бидејќи површините не се доволно цврсти и рамни и многу ја отежнуваат вентилацијата. Во тие ситуации, држачот за лаптоп би бил многу добра алтернатива за маса.

Најважно е ниту еден од отворите за воздух да не е блокиран. Тие обично се наоѓаат на задната страна и на страните на самиот уред, но некои модели ги имаат и на дното. Затоа најдобро е да ги држите на подигната површина за да не ги блокираат тие отвори.

За проток на воздух и за намалување на шансите за прегревање, исто така е важно да го чистите лаптопот од прашина еднаш месечно. Ова треба да се направи на правилен начин за никогаш да не дувате воздух во компјутерот, туку да се вшмукува прашината. Ако не сте сигурни за тоа што го правите, би било добра идеја да го доверите на услугата.

 

Исто така, би било корисно да го држите подалеку од сончева светлина и други извори на топлина. Ако се појави изложеност на екстремни топли или ниски температури, на тетратката треба да му се остави време да се врати на собна температура пред употреба.

Дури и ако се грижите за сето горенаведено, може да настанат проблеми ако не внимавате со каблите за напојување. Кабелот никако не треба да се свиткува и треба да се внимава неговиот врв да не се оштети.

Исто така, размислете повторно да го држите кабелот на подот ако често се сопнувате додека одите. Покрај фактот дека уредот може да падне, поверојатната закана е оштетување на отворот за напојување.

Адаптерот за наизменична струја исто така може да се прегрее, па затоа е важно да нема никакви пречки за добра циркулација на воздухот.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote