in ,

СлаткоСлатко Што?Што?

ФАТАЛНИ ГРЕШКИ KOИ ГИ ПРАВИТЕ КОГА ПОДГОТВУВАТЕ ЈАДЕЊЕ СО ЛУК, А НЕ СТЕ СВЕСНИ: Само на овој начин може да го додадете!

Малите трикови прават разлика помеѓу врвните готвачи и просечните или потпросечните.

Како сецкате, пржете, мешате – тоа може да биде „тајната“ причина зошто правите сè како што е напишано во рецептот, а садот не излезе како што очекувавте.

Домаќинките прават голема грешка кога подготвуваат оброци со лук, понекогаш затоа што нема прецизни упатства кај готвачот што го користат.

 

Ние дури нема да споменеме милиони рецепти на Интернет, од кои многу се вистински „жртви“ на несреќни грешки во преводот.

Кога подготвувате јадења со лук, главното правило е – додајте го кон крајот!

 

Пржењето лук на самиот почеток на подготовката е „резервирано“ за многу мал број јадења, како што е, на пример, спанаќот. И тогаш треба да бидете многу внимателни. Никогаш не го потопувајте во врело масло бидејќи лукот ќе гори со молскавична брзина. Поради тоа, ќе биде горчливо и многу тешко ќе се вари.

Бидете особено внимателни ако готвите во тенџере со дебело дно. Температурата во неа се одржува на високо ниво подолго време, затоа отстранете ја шерпата од плочата штом лукот стане бледо-златен.

Во повеќето јадења, сепак, додадете го овој скапоцен зачин, силен природен антибиотик и помагало за слабеење непосредно пред крајот и не гответе го јадењето долго време после тоа.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote