in ,

СлаткоСлатко

ФОТО АПАРАТ КОЈ НЕ Е ТОА – Вештачката интелигенција прави сè наместо вас

Параграфика е името на уред кој претставува комбинација од класична камера и најнова технологија.
Наместо да го снима она што го гледа, уредот ги испраќа потребните информации, а вештачката интелигенција се занимава со визуелизација.

Данскиот уметник Бјорн Карман создаде „камера“ која не ја снима сцената околу неа. Нема оптичка леќа, туку потребни се само информации за неговата локација за да работи.

Уредот се вика Параграфика, а интересот за него е огромен.

Работи со тоа што кога сакате да фотографирате, уредот ја снима геолокацијата. Потоа ги испраќа до систем за вештачка интелигенција кој ги испраќа податоците до генеративен илустратор за вештачка интелигенција.

Вештачката интелигенција зема податоци во реално време за времето, микролокацијата, временските услови и локациите во близина.

Потоа ги испраќа до генеративен илустратор со вештачка интелигенција кој создава фотографија што можела да биде создадена од тоа место во даден момент.

Прототипот на оваа „камера“ е создаден со помош на техниката на 3D печатење.

 

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote