in

СлаткоСлатко

Габична инфекција се шири со голема брзина во САД, некои од заразените умираат

Евидентиран е голем пораст на бројот на заразени со габата Candida auris. Третина од заразените умираат, а особено ранливи се луѓето со послаб имунитет.

Потенцијално смртоносна габа отпорна на лекови се шири се побрзо и побрзо во здравствените установи во САД, пишува dnevnik.hr.

Истражувачите од Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) објавија дека габата, еден вид квасец, наречен Candida auris или C. auris, може да предизвика тешка болест кај луѓето со ослабен имунолошки систем.

Меган Лајман, главен медицински службеник на гранката за габични заболувања на ЦДЦ, рече дека порастот е алармантен и дека е загрижена поради растечкиот број на габи кои се отпорни на заеднички третмани.

„Ова е инфекција која се јавува кај екстремно болни лица кои обично имаат многу други здравствени проблеми“, рече Џаваид.

Candida auris не е таква закана за здравите луѓе, но третина од заразените умираат од оваа болест.

Габата беше идентификувана во 2009 година во Азија и по нејзиното појавување во САД во 2026 година, почна да се шири со голема брзина.

Бројот на инфекции во американските држави се зголеми за 95 проценти помеѓу 2020 и 2021 година.

Од ноември, 12 лица во САД се заразени со четири „потенцијално поврзани смртни случаи“, според Стејт департментот за здравство.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote