in ,

Што?Што?

Геј паровите во Англија ќе можат да добијат благослов од свештеник

По повеќе од осум часа интензивна дводневна дебата, Синодот на Англиската црква гласаше за тој предлог, а реформата беше поддржана од мнозинството бискупи, свештеници и други членови на тоа тело, со 57 отсто за и 41 проценти против, пишува британски Тајм, пренесува Танјуг.

Наводно, ќе им овозможи на геј паровите во долгорочни врски, вклучително и граѓански партнерства и граѓански бракови, да дојдат во црквата за услуги и благослов.

Бискупот од Оксфорд, пречесниот Стивен Крофт, ова го нарече историски чекор.

– Истополовите парови ќе станат многу повидливи и нивните врски ќе бидат јавно прославени и мислам дека ова ќе продолжи да ги менува ставовите во црквата. Тоа е една од причините зошто тоа е толку значаен чекор – изјави тој за британскиот весник.

Епископите имаат рок до јули да поднесат конечен нацрт на молитви и благослови кои ќе се користат за геј паровите и дали на геј свештениците ќе им биде дозволено да склучуваат граѓански бракови.

Првите благослови за геј паровите би можеле да се случат уште ова лето, но ниту еден свештеник или парохиски свештеник нема да биде обврзан да понуди таков благослов.

Членот на Синодот, Вики Брет, ги повика црквите да се изјаснат на нивните веб-страници дали ќе им дадат благослов на геј паровите, за да избегнат „секаков срам и повреда кога ќе побараат благослов што можеби нема да го добијат“.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote