in ,

WTFWTF Што?Што?

Германски истражувачи ќе одгледуваат свињи за трансплантација на човечко срце

Германски научници планираат оваа година да клонираат и одгледуваат генетски модифицирани свињи кои ќе служат како донатори на срце на луѓето, беше објавено еден месец откако американските експерти го трансплантираа првото модифицирано свинско срце на луѓето.

Екхард Волф, научник од Универзитетот Лудвиг-Максимилијан (LMU) во Минхен, рече дека целта на неговиот тим е новиот вид, модифициран од расата Окленд, да биде подготвен за експериментални трансплантации до 2025 година.

Во првата операција од ваков вид, тим од Медицинскиот факултет на Универзитетот во Мериленд минатиот месец пресади свинско срце со десет модификации на смртно болен човек. Неговите лекари велат дека тој добро реагира иако постои ризик од инфекција, отфрлање на органи или висок крвен притисок.

„Нашиот план е да продолжиме со поедноставен модел, имено пет генетски модификации“, рече Волф, чија работа предизвика жестока дебата во земја со една од најниските стапки на донирање органи во Европа и силно движење за правата на животните.

Волф истражува трансплантација од животно на човек – познати како ксенотрансплантација – веќе 20 години. Тој рече дека неговиот тим ќе користи технологија за клонирање за да создаде само „животни со потекло“ од кои ќе се одгледуваат идните генетски идентични генерации.

Првата таква генерација треба да се роди оваа година, а нивните срца ќе бидат тестирани на павијани пред тимот да побара одобрение за клиничко испитување на луѓе за две или три години, рече Волф.

Трансплантите ќе се користат за луѓе на кои им е дијагностицирана инсуфициенција на органи и кои немаат други опции за третман, а на листата на чекање во Германија на крајот на 2021 година имало околу 8.500 луѓе, според тамошната фондација за трансплантација на органи.

Поддржувачите на Волкот велат дека донаторите на животни би можеле да помогнат да се скрати листата на чекање, но противниците велат дека технологијата ги навлегува правата на животните, деградирајќи ги свињите на ниво на фабрика за органи, додека мајмуните користени во експериментите за трансплантација умираат во агонија.

Во февруари 2019 година, петицијата на германската група „Лекари против експерименти со животни“ со која се бара забрана за истражување на ксенотрансплантација собра повеќе од 57.000 потписи.

Кристина Берхтолд, портпаролка на минхенскиот огранок на Германското здружение за заштита на животните, го нарече таквото спроведување „етички многу сомнително“.

„Животните не треба да служат како резервни делови за луѓето“, рече таа. „Милениците, фармските животни, клонираните или природно родените животни, сите имаат исти потреби, стравови и права.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote